Sunday, December 1, 2013

Strange Deja Vu - Dream Theater - Scenes from a Memory


Subconscious Strange Sensation
Unconscious relaxation
What a pleasant nightmare
And I can't wait to get there again

Every time I close my eyes
There's another vivid surprise
Another whole life's waiting
Chapters unfinished, fading

Closer now- Slowly coming into view
I've arrived- Blinding sunshine beaming through 

Saturday, November 23, 2013

Thursday, November 21, 2013

Sumur tanpa Bayangan, Miring, Nol, dan Radioaktif


"Jadi cara menentukan keliling bumi dan sumur adalah dengan cara membandingkan bayangan yang jatuh di sumur kita di siang hari tepat jam duabelas dan sumur lain yang tidak punya bayangan di tempat lain.

"Jika kita tahu jarak kita ke tempat sumur tanpa bayangan tesebut maka kita bisa membuat perbandingan.


Monday, November 18, 2013

iBooks Author Supported Equation with Latex-style Input

Finally, the dream comes true :)

Tonight, I give iBooks Author a try, ehm..., actually second (alright third...) try. I have it since Mountain Lion (or maybe Lion) on my mid 09 13 inch aluminium unibody macbook pro, installed and never touched.

To be fair it's awesome, having simplicity of pages and keynote yet produce a powerfull, beautifull PDF (or ibooks) file.

And guess what... When I scrambling toward menu, there's "Equation" item under "Insert" menu.

Curious

Clicked it and...

Thursday, November 14, 2013

Jerawat Programmer


"Eh, itu fotomu pas masih kuliah ya"

"iya"

"wah, jerawatmu kok banyak"

"begitulah"

"Kayaknya kamu banyak pikiran ya"

"err..., mungkin..., sepertinya iya"

"Jangan terlalu banyak mikir, ntar jerawatnya tambah banyak"

"..."

"Emang mikirin apa?"

"mikir kenapa kok aku punya banyak jerawat"

....

Saturday, November 9, 2013

Selalu Minta Struk di SPBU

Yeah, selalu minta struk di SPBU yang ada fasilitas print-out struknya. Karena ada beberapa SBPU, meskipun kita tidak minta struk, mereka tetap menge-print tuk di"simpan", apalagi jika kita beli bensin dalam jumlah banyak. Ada beberapa konsumen SPBU yang meminta struk bernilai besar padahal beli bensin cuma sedikit; buat laporan ke kantor untuk uang pengganti bensin.

Mari kita cegah korupsi semacam ini bersama-sama.

Friday, November 8, 2013

Beware of Apple ID Theft

I got this email
The Frequently Asked Question link is right, it point to official apple website. But when I clicked "Verify Now" all I got is this

Thursday, November 7, 2013

Laggy Mavericks and QuickLook that Neither Quick nor Look on Anything

Don't know what happened, but my Maverick is getting slower and slower.

QuickLook can't preview .f,  .py and .tex files (and other files type too as I tried to "quick-looking" other type but fortran, python and latex  is what I "quick-looking" most).

Thursday, October 31, 2013

Friday, October 25, 2013

Media on Mavericks

Double clicking .mkv file on maverick will open Quicktime and "converting" progress bar and it seem like never ending process.

Still get the hanging around it...

And oh, opened it with VLC got no problem at playing but when drag the video on secondary display and double click it to fullscreen view, the main display got black, :)

Screen on Mavericks

Oh yeah, about screen, it's set right now, after Lion fullscreen-multiple-display disaster (and on Mountain Lion too).

Now, if we attach second monitor, it's treated as desktop placeholder, so if we already have four desktop on built in display, the second monitor is desktop 5 and we still able to add another desktop on it.

Special case on Keynote, while in presentation mode, the main display can behave as 'cheat sheet' like on windows while in xinerama mode.

What's happened to apps on secondary display if we detach it?

If we detach the monitor, the desktops on seconds monitor is merged on main monitor. So, no problem with the apps. If we attach the monitor again, the desktops will back to that monitor.

How Fast is The New Mavericks

After install it yesterday and get a sneak peek of it (ehm, actually randomly check here and there, running my daily used apps, looking for difference :) ), finally got "first day" conclusion.

The OS X 10.9 Mavericks on my mid 2009 MacBook Pro 13 inch is fast! Way faster than Mountain Lion before it, or maybe even Lion; can't actually remember the exact time when my mac getting slower and slower.

It make me remember the Snow Leopard time, when everything is just right, just work and no lag on anything.

Safari is fast again. No crash.

Even virtual machine on my VirtualBox boot faster.

(I know, Finder has tab, but I don't mind the old Finder, so it is just bonus for me )

The most beautiful UNIX, freeBSD based OS is back into the right way.

Thursday, October 24, 2013

My new OS X Maverick

Just install it on my mid 2009 Macbook Pro 13 inch and well..., nothing change at the first look. It just like the old Mountain Lion appearance.

Wait, oh yeah, there is iBooks in the Dock and wow..., iOS Maps is there as well.

More importantly, the Safari is quite stable now, at least I didn't use Chrome for 3 hours now, :). Of course it's good signal of Safari direction,  I used to use Chrome in Mountain Lion and now glad I can switch back.

Monday, October 21, 2013

Steve Vai - Windows to the Soul. The Song with Odd Time Signature

11/16 time signature, :)
lagu dengan ketukan nada ganjil, birama 11/16

Studio Rekaman Tak Terduga

Sudah lama tidak take dan mixing lagu sendiri, kangen juga.

Malam-malam, semua sudah tidur. Buka laptop, buka aplikasi GarageBand dan take... action...

....

loh, kok?

Sunday, October 20, 2013

Urine Sapi, Rumput dan Kemarau

Saat ini rumput masih menjadi makanan utama sapi perah namun keberadaan rumput yang subur dan disukai sapi mulai jarang ditemukan secara bebas sehingga kegiatan "ngarit" (jawa: mencari rumput) sudah banyak ditinggalkan bagi pemilik sapi.

Bagi pemilik sapi perah, sekarang lebih mudah membeli rumput gajah daripada mencari rumput di sawah atau hutan yang keberadaannya semakin jarang. Menanam rumput gajah sendiri juga bukan sebuah pilihan yang menarik karena harus merawatnya dengan memupuk dan mengairi; sebuah hal yang sulit sekarang di mana pupuk relatif mahal dan musim kemarau yang berkepanjangan dengan datangnya hujan yang sulit diprediksi.

Monday, October 14, 2013

Ini Takbir Keliling atau mp3 Player Keliling

Bawa truk, sound system menggelegar, diiringi puluhan motor bersuara keras dan digeber-geber gasnya. 

Tapi takbirnya dari mp3 player, hampir tak ada peserta konvoi (ups, takbir keliling :) ) yang bertakbir. Tak adakah pikiran bahwa Tuhan mungkin sampai bosan mendengar mp3 takbir yang itu-itu saja?

Bagi pengejar pahala? Apakah tidak terpikirkan bahwa yang mendapat pahala adalah yang suaranya terekam di mp3 takbir itu?

Bagi yang takbir keliling dengan motor. Adakah terlintas di pikiran bahwa berkendara di lalulintas padat bahkan sampai memakai lajur kanan meningkatkan peluang kecelakaan dan tidak memakai helm dapat meningkatkan peluang gegar otak?

Tapi meninggal saat takbir kan masuk surga, iya kan!

Benarkah? 

Eh, anu, maksudku benarkah saat itu anda membaca bacaan takbir dan bukan sibuk memutar-mutar gas motor dan membunyikan klakson?

Thursday, October 3, 2013

Tutup Radiator dan Reservoir

Barang kecil dan murah namun jika rusak dan tidak segera diganti akan jadi mahal, karena harus ganti radiator atau malah ganti mesin.

Hal yang terjadi jika tutup radiator rusak:
-radiator tidak dapat mempertahankan tekanan di dalam radiator; seharusnya lebih tinggi dari udara luar. Tekanan yang lebih tinggi menyebabkan titik didih coolant/air radiator juga tinggi sehingga pertukaran panas lebih efektif. Kalo fungsi ini gagal, air radiator akan mendidih di suhu 100 atau di bawahnya; pertukaran panas tidak efektif. 

Karena mendidih (dan tentu saja menguap), maka air radiator akan cepat habis

Hal lain yang terjadi jika tutup radiator rusak, air radiator akan keluar menuju reservoir saat panas (hal yang normal, karena air volumenya bertambah saat panas) namun tidak mau kembali ke radiator saat dingin karena tidak diijinkan oleh klep di tutup radiator; air radiator akan berkurang (dan air di reservoir akan bertambah banyak bahkan sampai tumpah). Normalnya air di reservoir akan kembali ke radiator setelah mesin dingin, sehingga volume air di dalam radiator tetap.

Hal lain yang kadang lolos dari perhatian adalah selang di tutup reservoir yang masuk ke dalam reservoir. Jika selang ini longgar, maka udara akan ikut masuk saat radiator menyedot air kembali ke radiator sehingga jika dicek, air radiator akan berkurang meskipun air di reservoir masih ada (bahkan sampai tumpah)

Wednesday, September 4, 2013

"Waktunya" Kurang Satu Jam

Saat kalimat tersebut diucapkan ada dua reaksi para peserta ujian; 

Saat kata "waktunya" diucapkan, bahkan belum selesai, ruangan seolah terkena gempa...

Saat kata "satu jam" diucapkan, terdengar hembusan nafas lega, dan ruangan jadi makin riuh

Sebuah prasangka alami spontan bawah sadar; kata-kata "waktunya kurang ..." sudah jadi trademark peringatan injury time, :)

Sunday, September 1, 2013

Lorenzo Won, horee...

Balapan yang seru, duel sengit antara Lorenzo dan Marquez untuk posisi 1 dan juga duel Rossi-Bautista tuk posisi 4. 

Kejadian di Catalunya 2009 terulang lagi, :) 


Friday, August 30, 2013

Tombo Ati (Carnaval Version)

Tamba ati iku lima sak wernane ... (backing vocal: GOYANG THITHIK JOSS...)

Maca Al Qur'an angen-angen sak maknane

Kaping pindho shalat wengi lakonana (backing vocals: BUKAK SITHIK JOSS )

.....

Thursday, August 29, 2013

Sunday, August 25, 2013

Front Row Replacement on Mountain Lion

I realized that OS X Mountain Lion didn't have Front Row anymore; in fact, it deprecated since release of Lion.

I just got RowMote Pro on my iPhone and want to test it on Front Row and... nothing happenned.


Saturday, August 24, 2013

Timer For Sleepy Eyes on Retractor Headlight

Here's the application of previous post on PCB dot matrix. I don't applied it to my Mazda 323F Astina Popup yet.


Friday, August 23, 2013

Timer for Sleepy Eyes

Here my search result of IC 555 application that very close to what I want; the Pivot Headlight Retractor like Sleepy Eyes on my Mazda 323F Astina
the 555 timer is set to turn on the buzzer when the push switch is pressed; the buzzer sounds for approximately 8 seconds. This is a monostable circuit as it works only once. The switch must be pressed again for the buzzer to sound again.

Well, almost there, but I do need more...

Thursday, August 22, 2013

Metal Zone dan Dive Bomb

Efek Boss Metal Zone (MT2) sangat cocok digunakan untuk divebombing. Dengan setelan gain agak tinggi, fret manapun akan menjerit dengan sedikit sentuhan dan petikan serta tukikan whammy bar.




IC 555

Setelah muter-muter cari diagram persamaan untuk Pivot Retractor Headlight untuk bikin Sleepy Eyes di Astina tanpa hasil, akhirnya berkesimpulan, kenapa tidak buat timer sendiri saja? 

Browsing dan ...

Tentu saja yang muncul paling atas adalah IC klasik 555 yang tersohor itu. Sempat bingung karena lama tidak otak-atik perangkat elektronika, tapi sleepy eyes harus berhasil, :). Karena itu saya menyempatkan diri buka datasheet IC 555 dan mempelajari karakteristik IC timer ini.

Tuesday, August 20, 2013

CMS dan Keamanan Website


Saat ini sedang populer penggunaan CMS pada berbagai laman web. Kita sudah tidak begitu asing dengan blogger, wordpress, moodle dan joomla.

CMS (Content Management System) adalah sebuah sistem komputer yang dapat mempublikasi, menyunting, memodifikasi konten, melakukan pengaturan dan pemeliharaan sebuah halaman web dari sebuah halaman saja tanpa perlu pengetahuan bahasa pemrograman web.

Saturday, August 17, 2013

Relay Single Pole Double Throw

'Mas, ada relay'
'Ada'
(Ambil box berisi macam-macam relay, disodorkan satu)
'Yang lima kaki' 
...
'Yang ada 'a'nya atau tidak'
[yes, lega]
'Iya iya, yang ada 'a'nya'
'OK, berarti sampeyan mengerti'
(Ambil box satunya sambil senyum ceria)
'Memang kenapa mas?'
'Biasanya kalo jawabnya 'terserah' atau gak bawa contoh, saya gak menjual yang lima kaki, takutnya salah'
'...'
'harganya 30rb mas karena ada 'a'nya, kalo yang tidak ada cuma 25rb'
'Beli DUA mas'
...

Wednesday, August 14, 2013

Retractor Headlight on My Mazda 323F Astina

My Mazda 323F popup headlight suddenly refuse to retract. While the servicemanual book provide everything about it, I couldn't place the 'retractor unit' in my Astina. So I guest it's some kind of relay and decided to rewiring it.

My new retractor wiring depends exclusively on headlamp, either normal or beam. When the lights on, the retractor will 'up', and retract 'down' when lights are off.

Several diode present to prevent a mixed current and 'fireback' such as normal and beam headlight on in the same time or  the relay active while the ignition is switched off.

(MX 5 / miata or RX 7 may have different cable colour)

(here the update using single SPDT relay)



Tuesday, August 13, 2013

Percy Jackson and the Singer of Apollo

It's part of Other Worlds, a compilation book by Rick Riordan, Shaun Tan, Ray Bradbury, Neal Shusterman and ...

However, being a fan of Percy Jackson series, Heroes of Olympus series and Kane Chronicles, I wish I could get just the Rick's tale since this is the only story I want to read in this one, :)

Monday, August 12, 2013

Merpatiku buat sarang lagi horee...

Tanda mau bertelur, :)

Semoga anaknya gak dimakan kucing tetangga lagi (resiko memiliki tetangga yang punya berpuluh kucing)


Sunday, August 11, 2013

Tes with pic

tes platform baru blogger tuk twitter 

mau diotak-atik ke fb juga; dibuat autopost 




tes lagi

tes: tes platform baru blogger tuk twitter 

mau diotak-atik ke fb juga; dibuat autopost 

tes

tes platform baru blogger tuk twitter

mau diotak-atik ke fb juga; dibuat autopost


Friday, August 9, 2013

Fisika FluidDynamic Masjid

Walaupun beberapa masjid sudah mulai ber-AC, meski tampan aneh dengan tiadanya air-blocker di pintu masuk sehingga udara dingin jadi lolos keluar, sebagian besar masjid 'besar' masih menggunakan kipas angin sebagai fitur plus-nya.

Secara konstruksi bangunan tidak masalah, dengan lubang udara di bawah kubah yang dimaksudkan agar udara panas bisa keluar.

Namun secara praktek ada yang aneh, aliran udara kipas mengarah ke bawah! Akibatnya udara panas dari jemaah (tiap orang rata-rata setara dengan lampu 100watt) yang seharusnya naik dan keluar lewat lubang udara dipaksa kembali ke bawah oleh kipas, efeknya udara panas malah masuk dari atas dan ruang jadi tambah panas, efek lainnya adalah jemaah jadi masuk angin terkena hembusan kipas, setidaknya saya.

Seharusnya aliran udara kipas mengarah ke atas agar udara panas yang secara alami bergerak ke atas bisa keluar lewat lubang udara bawah kubah, udara relatif segar masuk dari pintu dan jendela, dan jemaah tidak masuk angin terkena hempasan udara kipas.

Thursday, August 8, 2013

Internet Tethering via Bluetooth on iPhone and Mac

Yes, my iPhone 4S has that feature

Yes, it has to be paired with Mac first

Yes, it's supposed to be "it just works"; turn on both device -> pair it -> connect it

No, it isn't 'just works' for me

Turn on both device, ok

Both is discoverable yes

Pair the devices, ok

Connect from iPhone -> this device is not supported

Connect from Mac -> no respon at all

(google it, there's bunch result like that)

Solution, delete preference file for bluetooth in /Library/Preferences and ~/Library/Preferences

Repeat the steps above

Succes (for me), :)

Wednesday, August 7, 2013

JavaScript support for Listing Package in LaTeX

Not supported natively, :(

Soliloquy

hei

Namaku ...tapi biasa dipanggil Gepeng trus merambat jadi Peng kadang Cipeng juga Meng, nDul

Sekolah, kabur, lebih enak di jalan

Gitar, nyanyi, gak penting lagu apa

pake ecek-ecek, kadang gak perlu repot nyanyi

kalo 'rajin' bisa dapat lumayan

LSM yang ngurusi anak jalanan, ngajak kembali sekolah. 

Bagiku yang pernah sekolah, jalanan lebih menarik. 

Matematika? Aku tahu hutang yang harus kubayar di warung mbok Yem pas ngecer rokok pagi-pagi sebelum 'dinas' di perempatan.

Geografi? Sudah pernah kemana-mana numpang truk atau pick-up bak terbuka kalo pas ke stadion atau lihat konser underground atau sekedar pengin naik, terserah mau diturunkan di mana.

Kimia? Aku tahu campuran yang bagus untuk oplosan yang bikin cepat 'tinggi' ataupun oplosan yang pas buat rame-rame.

Mungkin mereka lebih cocok mengajak si Panjul tetanggaku yang gak pernah sekolah.

Hasil sejam bisa buat nge-game online di warnet pojok perempatan. penjaga warnet ok saja, malah senang dapet uang receh buat kembalian pelanggan.

tindik

mabuk gratis

nge-lem

rambut

sepatu

preman kemanusiaan, menodong sisi kemanusiaan

di bawah koordinasi

slot tempat mangkal. kalo untung bisa dijual lagi dengan harga tinggi. Cari tempat yang kira-kira nanti jadi ramai.


Tuesday, July 16, 2013

XFCE Display Manager with Opera on FreeBSD

Here is it, from the screenshot below you'll know that I'm trying download chrome but it apparently i got .exe chrome file installer for window albeit it's tell that I'll got linux (Debian, Ubuntu, Fedora, OpenSuSE)

Thursday, July 4, 2013

FreeBSD on VBox with OS X Host

I use boot-only-iso 64 bit and the problem instantly arise because of my impatience.


Yup, I use 32 bit architecture on OS version setting (the first prompt in virtual box when we create new virtual machine). So change to 64-bit solved the problem, in some case, delete the vm and create whole new vm guarantee it.


Wednesday, July 3, 2013

MINIX on VBox with OS X Host

The installation is pretty straightforward and the documentation is easy to follow. So, here the screenshot on Mountain Lion, with cmatrix, vim and figlet installed.


Friday, May 3, 2013

Stuck on DFU or Recovery Mode or Connect to Itunes Logo Loop on iPhone




In the recent months, we've seen reports here and there of iPhones getting stuck in a restart loop. The black screen with the Apple logo shows up, holds for a while, and then disappears again; repeat ad infinitum. While it's not clear yet exactly what's triggering the issue (the complainants suspect that it may be a recent application update to blame), there is a tried and true way to get your iPhone, iPod touch, iPad or older iPod back to square one: either use recovery mode or do a DFU restore


DFU (Device Firmware Update) mode is a means to getting your iPhone to interface with iTunes without iTunes automatically loading the latest version of iOS onto it (it skips the iBoot bootloader, for jailbreak aficionados). Differing from recovery mode -- where iTunes restores your iPhone to its original factory settings but with the latest iOS and firmware -- DFU mode allows you to change and choose the firmware you want to install onto your iPhone. For instance, you would use DFU mode if you want to install a previous version of iOS, jailbreak your iPhone or unlock your SIM. If (for whatever reason) standard recovery isn't working for you to get your device back to working condition, DFU may help you out.

Thursday, May 2, 2013

Monte Carlo PI

 
c    calculating pi by throwing stones
c
 PROGRAM stones
 IMPLICIT none
c
c    declarations
 REAL*8 area, x, y, DRAND48
 INTEGER i, max, pi, seed
c
c    set parameters (number of stones, seed for generator)
 max = 1000
 seed = 11168
c
c    open file, set initial value, seed generator
 OPEN(6, FILE='pif.dat')
 pi=0
 call seed48(seed)
c
c    execute
 DO 10 i=1, max
    x = DRAND48()*2-1
    y = DRAND48()*2-1 
    IF ((x*x + y*y) .LT. 1) THEN
       pi = pi+1
    ENDIF
    area = 4.0 * pi/REAL(i)
    WRITE(6,*) i, area
 10  CONTINUE
  STOP
  END

PI on MPI

still trying...
 program main
      include "mpif.h"
      double precision  PI25DT
      parameter        (PI25DT = 3.141592653589793238462643d0)
      double precision  mypi, pi, h, sum, x, f, a
      integer n, myid, numprocs, i, ierr
c                                 function to integrate
      f(a) = 4.d0 / (1.d0 + a*a)

      call MPI_INIT(ierr)
      call MPI_COMM_RANK(MPI_COMM_WORLD, myid, ierr)
      call MPI_COMM_SIZE(MPI_COMM_WORLD, numprocs, ierr)


 10   if ( myid .eq. 0 ) then
         print *, 'Enter the number of intervals: (0 quits) '
         read(*,*) n
      endif
c                                 broadcast n
      call MPI_BCAST(n,1,MPI_INTEGER,0,MPI_COMM_WORLD,ierr)
c                                 check for quit signal
      if ( n .le. 0 ) goto 30
c                                 calculate the interval size
      h = 1.0d0/n
      sum  = 0.0d0
      do 20 i = myid+1, n, numprocs
         x = h * (dble(i) - 0.5d0)
         sum = sum + f(x)
 20   continue
      mypi = h * sum
c                                 collect all the partial sums
      call MPI_REDUCE(mypi,pi,1,MPI_DOUBLE_PRECISION,MPI_SUM,0, 
     &                  MPI_COMM_WORLD,ierr)
c                                 node 0 prints the answer.
      if (myid .eq. 0) then
         print *, 'pi is ', pi, ' Error is', abs(pi - PI25DT)
      endif
      goto 10
 30   call MPI_FINALIZE(ierr)
      stop
      end

Wednesday, April 24, 2013

Mencari Pi



Nilai Pi

Mencoba tanpa webworker. Pi dapat dihitung dengan kode berikut

var Pi=0, n=1, c=100000;
for (var i=0;i<=c;i++) {
  Pi=Pi+(4/n)-(4/(n+2));
  n=n+4;
}

perintah dalam tag <script> adalah sebagai berikut

Hello Canvas World

canvas's not supported
Back to first again
Tulisan di atas ditulis dalam canvas seperti kode di bawah. Di sini perintahnya adalah

context.fillText('Hello Canvas World',canvas.width/2-150,canvas.height/2+15);

context adalah '2d' dari canvas, dalam hal ini context kotak yang menyimpan perintah-perintah '2d' canvas seperti contoh diatas, yaitu menulis text.

fillText('tulisan', posisi_x,posisi_y) adalah perintah untuk menampilkan tulisan dengan warna sesuai fillStyle, yaitu 'green'

strokeText('tulisan', posisi_x,posisi_y) adalah perintah untuk menampilkan tulisan dengan warna 'tepi' sesuai strokeStyle yaitu 'red'


var  canvas = document.getElementById('canvasexample'),
 context = canvas.getContext('2d');

context.font = '38pt Arial';
context.fillStyle = 'green';
context.strokeStyle = 'red';

context.fillText('Hello Canvas',canvas.width/2-150,canvas.height/2+15);
context.strokeText('Hello Canvas',canvas.width/2-150,canvas.height/2+15);

Sunday, April 7, 2013

See the Avengers Face on Kebab Store

We knew that Tony Stark is cheeseburger mania. But at the end of Avenger movie, after barely escaped from time-space bridge, he decided to treat other avengers kebab, :)




My Blackberry Experience (part3)

In term of ease of use, I prefer non qwerty phone, thus, I prefer other devices than blackberries (but z10, maybe)

Why I don't like qwerty phone, because I didn't use to it. My first smartphone has candybar form factor, w960i, and I barely use it keyboard because I prefer its handwriting method using stylus.

I still like it and hope iPhone include this feature (unfortunatelly Apple don't bother to include it). I think it's possible cause google applied it in its search engine (work on i Phone too)

I start to used dvorak on my macbook pro in 2009, and since then I "abuse" my home PC, my HP tx2100us, and two server at work keyboards to became dvorak layout. It's simpler and more balance (right and left stroke). Of course blackberry, with its infamous qwerty keyboard, slow me down a bit.

Unfortunately, it applies to iPhone too. Although it allows for changing layout, it don't provide dvorak. Nevertheless, I still prefer iPhone over blackberry because its ability to change its keyboard layout. I'm currently use azerty layout on iPhone.



http://aravir-rose.blogspot.com

Web Worker on HTML 5

I'm planning to write an article or two about this web worker.

The background is our html+javascript behavior; it ran in just single thread (mean single process). With the development of technology, it's become a common that multicore processor installed on a computer or laptop, even in some models of tablets.

The problem is, because single thread nature of html+javascript, it couldn't take advantage of multicore processor. The process itself become inefective if there loop algorithm need to be done and many of that state affecting GUI (the common symptom is freeze web page, not respon to click and even popup that appears and warn us to stop the script)

Web worker solved that by implementing multi thread processes on single page. Web worker thread itself runs in background and independent of GUI so a large loop computation process won't freeze the page.

(to be continued)

http://aravir-rose.blogspot.com

My Blackberry Experience (part 2)

So, how about the Blackberry killer app, Blackberry Messenger?

I personally don't know what's so great about it and what's really different with others messenger apps.

My sister in law tell me that BBM benefit is ability to block people and prevent his/her to contact us. Because BBM connect people through PIN, blocked people won't be able to contact via phone number if didn't know our number or we change our number.

I though of that and feel that it's ridiculous. We know yahoo messenger, google talk, whatsapp and other messenger have blocking feature as well.

Another problem is PIN itself. It's tied to one device. While it comes handy as we don't need to create new account as we have new number, it ties us to just one device. If we get another blackberry device, we have to reinvite our contacts again (or just export it? IDK).

Sure whatsapp or LINE is very vulnerable, anyone had our number is able to contact us but what's so bad about it? They still able to text or call us, don't they? And it have (along yahoo, gtalk and other) great portability; we're free to change device and still use same account, even use it in desktop computer.

Maybe it's just me but I don't want to be tied with one device. (Don't you want to upgrade your blackberry device?)

Blackberry Messenger is still great app though, with million users of course, every blackberry owner use it. But in the end, I still found whatsapp or other traditional instant messenger come handy in term of portability.



http://aravir-rose.blogspot.com

Saturday, April 6, 2013

My Blackberry Experience (part 1)

After trying my sister-in-law's blackberry, I feel the urge to compare it with my 4S. This is the first post about it

Maybe it's not fair to compare that two device, iPhone is touch based device while blackberry is scroll-point-click based device, but I'm curious about why blackberry is so famous and became de-facto in business (at least in the past). Well, here is it...

My reaction the first time I grab the blackberry is, confused.

Maybe I used to touch my iPhone to make it work but the blackberry OS confuse me about almost anything. I don't even know how to unlock its display at first because "mute" button is "play" button, :).

The home screen displays few apps and when I want to open apps that not in home screen I have to scroll it down but wait,... it don't scroll. Apparently I have to click "all" first and then scroll it down. While it may easy but the problem is I have to highlight "all" first to click it. iPhone have fewer step to go to anything.

The first app I want to open is mail, it's app that make blackberry powerfull among businessman anyway and guess what? It is...

The push feature is great, it delivers email as "send" is clicked, and receives email as soon as the email sent by sender (whoever it is) thank to BIS.

Yeah, blackberry mail is ok but I found facebook for bb is terrible (second apps I opened after mail). Try to read a twenty lines comment and you know what I mean, you read several lines and when you scroll to read next lines, it goes to last lines, and few lines before last line, there is no way to read 'middle' line

....

Sure iPhone can't transfer file via bluetooth, or download music (or anything) outside app store, but it worth it, faster, smoother and I'll stick with it.


http://aravir-rose.blogspot.com